Single post

De 3 belangrijkste kenmerken van de oosterse keuken

Roerbakken maar!

In Nederland hebben we inmiddels ook deze kookkunst ontdekt: wokken. Het is een handige manier die in Azië is ontstaan om je maaltijd klaar te maken. Doordat een wokpan een bolle vorm heeft, wordt de warmte geleidelijk verdeeld en kun je goed roerbakken. De vitamines blijven behouden, het voedsel gaat niet kapot en de heerlijke sappen en smaken blijven aanwezig. Doordat je wokt met olie en niet met verzadigde vetten, heb je sowieso een goede basis om je maaltijd in te bereiden. Als je oosters kookt heb je bovendien een garantie op een snelle maaltijd, waar je alle kanten mee op kan!

 

Een kleurrijke maaltijd

Het kleurenpalet van de oosterse keuken is divers en gezond; je hebt de keuze uit ontzettend veel ingrediënten. In Azië gebruiken ze vaak als basis rijst of noedels, om daar vervolgens verse groenten aan toe te voegen. Het contrast tussen de kleuren van deze groenten is erg aanwezig, omdat de Aziaten geloven dat je op deze manier zoveel mogelijk verschillende vitamines en mineralen binnen krijgt. Door ook nog vlees, vis en kip te verwerken in een maaltijd, heb je eigenlijk alle goede dingen die in een voedzame maaltijd zouden moeten zitten. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke curry met garnalen of een maaltijd met noedels en rundvlees. Loopt het water je al in de mond?

 

Pikant of gewoon kruidig?

Als je oosters kookt, wordt er vaak gedacht dat je eigenlijk heel veel pittige gerechten hebt en bijna geen milde smaken. Het tegendeel is waar: de Aziatische maaltijden zijn juist zo bedacht, dat je er je eigen draai aan kan geven. De explosie van smaken is door het toevoegen en weghalen van kruiden juist geschikt voor zowel de liefhebber van pittig als de persoon die er totaal niet tegen kan. De Aziaten gebruiken ook graag frisse tegenhangers als het gerecht voor hun smaak ook iets te pittig wordt, denk aan Thaise basilicum of limoengras.

Leuk om te weten: de Aziatische bevolking kookt amper met zout en peper. Dit komt doordat de sauzen, curry’s en kruidenpasta’s eigenlijk deze twee componenten vervangen. Vaak denken mensen dat de oosterse keuken ongezond is, terwijl hiermee nog een tegendeel weggevaagd wordt. En doordat er zoveel diversiteit in de maaltijden zit, heb je nog meer het gevoel dat je gezond eet.

theme by teslathemes