Hoe maak je groenteloempia’s?
Heb je zin in een lekker borrelhapje zonder vlees? Dan is een groenteloempia echt iets voor jou! Ze zijn makkelijk te maken, iedereen kan het! Laat je gasten of natuurlijk jezelf verassen door de overheerlijke smaken van een andere cultuur. Met deze bereidingswijze zet jij deze heerlijke loempia’s binnenkort gemakkelijk zelf op tafel!
Wat is het?
Het is van origine een Chinees gerecht, maar ook nu is het veel te vinden in de Filipijnse, de Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel verschillende varianten van. Zo heb je er bijvoorbeeld met kip en rundvlees. Ook zijn er met vis, zoals garnalen. Wat minder bekend zijn ze met als hoofdgerecht noodles. Tot slot heb je natuurlijk nog de vegetarische, namelijk de groenteloempia.
Een loempia wordt gemaakt van een dunne lap deeg, meestal is dit van filodeeg. Dat deeg kan worden opgevuld met van alles, prei, wortel, taugé, vlees en vis. Als het deeg gevuld is wordt dit dichtgevouwen als een envelop. Daarna wordt de loempia in olie gebakken.
De ingrediënten
De benodigdheden voor ongeveer 10 stuks zijn:
-200 gram gemengde oosterse groenten(taugé, prei, wortel, spitskool etc.)
-2 teentjes knoflook
-4 eetlepels selderij
-1/2 bouillonblokje
-1 eetlepel sojasaus
-1 theelepel suiker
-zout en peper
-olie
-100 gram filodeeg
De bereidingswijze
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden Celsius. Als het filodeeg bevroren is, kun je dit alvast laten ontdooien. Hak de teentjes knoflook fijn in kleine stukjes. Ook de groenten moeten in kleine stukjes worden gesneden.
Verhit daarna wat olie in een wok of een andere pan. Als de olie is verhit, kan de knoflook in de pan, die moet ongeveer 30 seconden op middelhoog vuur worden gebakken. Voeg na die 30 seconden de groenten toe en bak deze een paar minuten tot ze gaar zijn.
Voeg daarna het 1/2 bouillonblokje, de sojasaus, de suiker, het zout en het peper toe om het een beetje op smaak te brengen. Laat dit een tijdje koken. Meng de selderij erbij, laat het goed afkoelen en daarna uitlekken in een vergiet.
Snijdt vierkantjes van ongeveer 10 bij 10 centimeter uit het deeg. Bestrijk een vierkantje met wat olie. Doe daarna een beetje vulling in het midden van het vierkantje. Doe er daarna nog een vierkantje bovenop en vouw de zijkanten naar binnen. Rol daarna het deeg op zodat de vulling goed erin zit. Smeer de buitenkant van het deeg in met een beetje olie. Doe dit met allemaal en leg ze dan op de bakplaat. Bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en dan zijn je zelfgemaakte groenteloempia’s klaar. Als extra kun je ze serveren met wat chilisaus.